4 mars 2015

Brödkult i Släppträsk och Medle

I början av veckan gjorde Brödkult en liten turné i den norra länsdelen. Under två dagar besökte vi den lilla byn Släppträsk i Malå och Medle strax utanför Skellefteå. Vi hann även med ett besök på bageriet i Kåge och på museet där de just nu visar utställningen Bröd.I Släppträsk besökte vi Stenbergs bageri där vi träffade Per-Arvid Stenberg i bageriet ute på gården. Han är den tredje generationen som bakar och ett par dagar i veckan levererar han ljusugnsbrödet till ICA- och Coopbutiker i Skellefteå, Malå, Norsjö med omnejd. Fem dagar i veckan bakar han på 50 liter. Och undan går det att kavla ut ämnena som väger 600 g! Under bakbordet finns en bred hurts med lådor där han förvarar ämnena. Fiffigt! Lika snillrikt som uppfinningen att med foten öppna ugnsluckan och på så vis spara tid och dyrbar ugnsvärme.


I Medle hade vi bestämt träff med Malin Lundberg som drivit ett framgångsrikt UF företag (ungdomsföretag). Med sig hade hon mamma Marianne och de hade lovat att vi skulle få se när de bakade det för trakten omtalade ljusugnsbrödet på ett traditionellt sätt. Vi fick även smaka ett mjukt tunnbröd som de kallar för "halvtjockkaku".

Det är inte helt lätt att hålla reda på alla benämningar på det tunna brödet som bakas. Det som kallas ljusugnsbröd i de norra länsdelarna är det som kallas tunnbröd eller kakun i den södra delen. När alla våra nedslag är genomförda hoppas vi ha bringat klarhet i frågan.

I bageriet i Kåge tog vi fotot nedan. Bröden på bilden, från vänster till höger, är: korntunnbröd, ljusugnsbröd och deras specialitet Kågekakan (som påminner om ett ljust knäckebröd). Så långt är vi med…1 kommentar:

 1. Hallo Ihr Lieben,

  ihr macht das BESTE Knäckebrot der Welt, ich liebe es :-)

  Dieses Jahr hatte ich Glück, das meine Tante wieder Urlaub in Skelleftea gemacht hat und mir welches mitgebracht hat.

  Vielen Dank und liebe Grüße von Angie aus Berlin
  angela.kassuhn@gmx.de

  SvaraRadera