13 april 2015

"Halvtjockkakun" hos Ringvor i Rengård


I helgen har vi haft en arbetshelg med Brödkult i Västerbotten. Vi inledde med att bli intervjuade för ett reportage som kommer i VK´s sommarbilaga och avslutade med att hålla en föreläsning om vårt bokprojekt på Skellefteå museum. Så fantastiskt roligt att få berätta om det vi gör och att träffa tunnbrödsentusiaster!

Lördagen ägnade vi bl a åt att besöka Norsjö kommun. Vi hade bestämt träff med Ringvor Gustavsson som driver företaget Ringvor i Rengård. Förutom att sy, tova, väva mm så driver hon ett kafé sommartid där hon både serverar och säljer "halvtjockkakun". Runt köksbordet hade vi ett långt samtal om olika typer av bröd som florerar i de norra länsdelarna. Till vår redan långa lista av namn på tunt bröd får vi nu lägga till både "skarpkakun" och "mensträskkakun". Och så "halvtjockkakun" som vi blev bjudna på förstås.

Ringvors bagarstuga, som finns hemma på gården, rymmer även en liten butiksdel och ett rum där man kan njuta av smörgåsar på halvttjockkakun och av sötebröd. Här och där står gamla bakredskap uppställda, bl a de här fina fjädernaggarna. Innan stålnaggen användes dessa förr till att nagga korntunnbrödet med. På bilden ovan visar Ringvor hur man gjorde för att jämna till "eggen" på dom.

Tack Ringvor för att du så generöst delade med dig av dina kunskaper och recept! Den som vill läsa mer om Ringvor och hennes verksamhet kan göra det på hennes blogg: http://ringvor.blogspot.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar