16 april 2015

Kokosbullar


Under vår resa i Vietnam åt vi inte särskilt mycket bakverk, varken bröd eller kakor. På ett ställe bredvid vårt hotell i Saigon sålde de bröd och bakverk som vi köpte. Bageriets goda kokosbullar inspirerade mig att baka de här bullarna häromdagen.


Kokosbullar
24 st

3 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor
50 jäst
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
ca 1,2 l vetemjöl special

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 dl socker
1 dl kokosflingor

Uppvispat ägg och kokosflagor till garnering.

Lägg socker, salt, kardemummakärnor (som du först krossat) och jäst i en bunke. Värm mjölken till 37° och häll även detta i bunken. Rör tills jästen smält. Knäck ner ägg och tillsätt smöret i små klickar. Rör om och häll slutligen i mjölet och knåda degen smidig i några minuter. Jäs i ca 45 minuter.

Gör fyllningen under tiden genom att blanda smör, vaniljsocker och socker.

Stjälp upp degen och dela den i två bitar. Kavla varje bit till en rektangulär platta och bred på fyllningen och strö över kokosflingorna. Rulla ihop och skär varje del i 12 bitar. Lägg dessa i formar och låt jäsa ytterligare 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225°. Vispa upp ägget till pensling med en matsked vatten (den blir den lättare att stryka på då). Pensla bullarna med äggblandningen och strö över kokosflagor. Får du inte tag på det så går det bra med kokosflingor, pärlsocker eller något annat du föredrar. Grädda i ca 12 minuter.

Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar