29 april 2015

Rivna rågkakor

Gun, som deltog på vår senaste surdegskurs, skickade receptet på de här rivna rågkakorna. De innehåller dock inte surdeg utan konventionell blå jäst. Nästa gång ska jag prova göra dom på rågsurdeg. Grundreceptet är till 8 kakor/16 halvor, men jag bakade ut dom i lämpliga portionsbitar (16 st/32 halvor).


Rivna rågkakor

Dag 1:
3 dl filmjölk
25 g jäst
3 dl rågmjöl

Dag 2:
6 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk ättika
0,5 dl brödsirap
2,5 dl vetemjöl
ca 1,3 l rågmjöl

Smula ner jästen i en bunke. Ljumma filen och blanda den med jästen. Tillsätt rågmjölet och rör om. Sätt på ett lock eller plasta in bunken. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 dygn.

Häll fördegen i degblandaren och tillsätt vatten, salt, sirap och ättika. Rör om till en slät smet och tillsätt sedan vetemjölet och rågmjölet. Rör om väl. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa i ca 2 timmar till dubbel storlek.

Tippa upp degen på bakbordet och dela den i 16 bitar. Platta ut till runda bröd, ca 12-13 cm i diameter. Lägg dem fyra och fyra på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Sätt på ugnen på 175°. Nagga bröden med en gaffel och grädda i 20 minuter. Låt svalna under bakduk på galler. Skär en skåra runt bröden när de svalnat och stick in tummarna mot mitten och riv dom försiktigt i två delar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar