10 april 2015

Språkvän/flyktingguide


Umeåregionen har hakat på ett projekt som har sitt ursprung i Eskilstuna. Ett integrationsprojekt som jag gärna vill puffa för och som går ut på att knyta band mellan oss som är födda eller har bott länge i Sverige och de som nyss anlänt. Man kan ansöka om att få en språkvän/flyktingguide eller att bli en.

Jag minns när vi flyttade till Sverige i början av 1960-talet. Till en början bodde vi en förort med nästan bara invandrare. Vi umgicks med släktingar och pappa och mamma arbetade på bruket tillsammans med andra finnar. Uppvuxna som de var på landet ville de snart något annat och vi flyttade till en liten by. Pappa lånade pengar och köpte sig ett par arbetshästar och började köra i skogen åt några av skogsägarna i byn. Alla i byn tog emot oss med öppna armar. De andra mammorna tog med sig min mamma på husmorsgympa och bjöd över henne på kaffe. Hon hjälpte till att städa och putsa fönster och bidrog på så sätt till hushållskassan. Så småningom började hon jobba som avbytare i ladugårdarna runt om i bygden. Som vuxen har jag förstått vad mycket det här betydde för oss. Hur fort vi lärde oss prata svenska och att förstå det svenska samhället.

Vi är ett gäng kvinnor som sedan i höstas träffar kvinnor från olika delar av världen som kommit till vår kommun. Ett initiativ som vi inte en sekund ångrat. Dessa träffar har berikat våra liv och både vi och dom lär oss nya saker hela tiden. Skratten blir många och språkförbistringarna likaså. Men roligt har vi! Om du inte har någon sådan här grupp där du bor så ta chansen och bli en språkvän/flyktingguide. Information för dig som bor i Umeåregionen hittar du här ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar