7 maj 2015

Brödkult i fjällvärlden


I början av veckan tog min Brödkultskollega Anki och jag en tur upp till fjällvärlden i jakten på det tunna brödet. Vi följde Umeälven på resan upp och Vindelälven på hemvägen. Det var inte bara vi som var på språng. Här och där korsades vår väg av renhjordar påväg till nya betesmarker.I Lövlund utanför Tärnaby hade vi bestämt träff med Lena Östergren. Lena bakar på en elektrisk häll och har inrett en gammal skogsbarack till bagarstuga! Kul idé! Just den här dagen bakade hon mjukkaka.


Första natten bodde vi i Virisen. Där njöt vi av solskenet, god mat, trevliga samtal och fullmånen som sakta förflyttades sig över fjällkammarna. Vi var lika våryra som gårdens alla lamm.


Efter en arbetsdag och övernattning i Sorsele åkte vi till Ammarnäs. Vädret hade slagit om och det kändes skönt att komma in i värmen i bagarstugan i garaget hemma hos Anneli Strömgren som var i full färd med att baka i sällskap av kompisen Maja Sjöström.

Efter en stärkande kaffetår hos maken Ingemar i köket var vi beredda med kamera och pennor. Maja och Anneli hade gjort en stöpa på 2-2,5 liter till mjukt tunnbröd och den bakades ut i ett huj. Det märkets att de bakat ut en och annan kaka tillsammans förut.

När det var dags för dom att sätta en ny stöpa, satte vi oss i bilen för att förflyttas oss en bit längre bort efter vägen.


Sista bokade besöket för denna gång var hos Dagny Skum som skulle berätta för oss om det samiska brödet gakkhù. Ett bröd som är både sött, segt och hållbart. Dagny kommer ursprungligen från Dorotea men flyttade upp till Ammarnäs när hon träffade sin make. Det var Dagnys svärmor som lärde henne att baka brödet som tycks bli allt mer populärt enligt henne. Brödet finns bl a att köpa i Fjällvilts gårdsbutik som drivs av sonen och svärdottern.

Sedan var det dags att rulla ner mot kusten igen. Vi är så tacksamma för alla människor som vi möter på våra resor och som generöst delar med sig av sin tid, sina kunskaper och recept. Vi ser framemot att få bjuda ner er alla till vårt boksläpp i oktober!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar