24 maj 2015

Brödkult i Rusksele och Norrfors

Två reportageresor har vi hunnit med denna vecka. Den första tog oss till Rusksele, i Lycksele kommun. Vi följde 363:an längs Vindelälven och passerade de här tuvtrollen. Fascinerande med de här halvmetershöga tuvorna som vittnar om att jorden en gång varit brukad.

I Rusksele togs vi emot av Karin, Elsy, Märit och Elisabeth som alla är aktiva i byns bagarstugeförening som funnits i 15 år. "Bakkustugun" som de kallar sin bagarstuga är inrymd i ett gammalt pensionärsboende och är flitigt använd. Det finns toalett, kök och en ugn i rätt arbetshöjd. Vilken lyx - bara att gratulera alla baksugna i trakten.


De bakade hårt bröd den här kvällen. Brödet påminde om det ljusugnsbröd som vi stött på i de norra länsdelarna. Vi fick en smakbit innan vi rullade hemåt i försommarkvällen, glada och tacksamma för alla som tar emot oss med öppna armar när vi kommer med penna och kamera i högsta hugg. Tack Ruskselegänget!Det var en fantastisk kväll, Vindelälven låg spegelblank och vi stötte på mycket djur efter vägen, bl a sex älgar. En av dom hade lagt sig för att vila i mossan och brydde sig inte om att vi stannade till och fotade.


Igår var vi till Jerusalem (Norrfors) hos Carina och hennes dotter Elin för att intervjua dom när de bakade blodbröd. Det är inte många som bakar blodbröd numera och när vi har rest runt i Västerbotten har vi fått den uppfattningen att det mest är de äldre som uppskattar brödet. Blodbrödet engagerade folk på Brödkults facebooksida och många tycks sakna blodbrödet på middagsbordet.


Elin och Carina bakar blodbröd för att just ha det till middagsmat. "Snabbmat" enligt Elin. Det ska naturligtvis serveras till vitsås, fläsk och med en klick smör och lingonsylt för den som vill. Jag fick njuta detta till lunch och oj så gott det var! Och överraskande gott var också nybakt blodbröd med bara lite smör på! 

Tack Carina och Elin för att vi fick komma och för den goda lunchen!

3 kommentarer:

 1. Hei! Og takk for at du lar oss følge med på reportasjereisen, så spennende!
  Kommer oppskrift på blodbrød først i boken, eller går det an å få en liten testoppskrift?
  Min far er fra Jämtland, men bosatt i Nordland siden midten av 60-tallet. Har mange minner fra vi besøkte besteforeldre og kjente i Jämtland, der ulikt brød, også blodbrød var en viktig del av måltidet.
  Har selv planer om å bygge en vedfyrt bakerovn i løpet av de nærmeste to årene, så jeg følger med glede og interesse din fine hjemmeside :-)
  Mvh Margrethe

  SvaraRadera
 2. Hej Margrethe!
  Vad roligt att du följer vårt arbete med boken!
  Om du skickar din mailadress så kan jag skicka receptet till dig.
  Mvh,
  Sirpa

  SvaraRadera
 3. Så fint!
  mailadressen er margrethe@granenu.no
  Venter forøvrig i spenning på boken :-)

  Mvh Margrethe

  SvaraRadera