29 maj 2015

Brödkult i Västerbotten - Berglund, sista reportageresan


Igår gjorde Brödkult i Västerbotten sin sista reportageresa. I ett års tid har vi rest runt i bagarstugor i Västerbotten och på vår resa har vi mött så många generösa människor som delat med sig av sina kunskaper och sin tid. Precis som systrarna Marianne, Mona och Anita i Berglund, Burträsk som vi träffade igår.

På sitt hemställe i Berglund (som idag inte har en enda bofast invånare!) träffas systrarna ett par-tre gånger per år för att för att baka tunnbröd. Det tunnbröd som de lärde sig baka så fort de nådde till bakbordet.

Igår fick vi ta del av mjukkaka, bråttomkaka (ljusugnsbröd), fenkakaka och två sorters tunnbröd.


Bagarstugan var uppförd 1883 och var till början gårdens ladugård. Solljuset strilar fram mellan timmerstockarna och här och där har man försökt stänga ute kyla och vind med det som funnits till hands; gamla förkläden, handdukar mm. På väggarna har systrarnas mamma skrivit upp när hon bakat och hur mycket. En tradition de fört vidare men nu genom att föra dagbok.

Arbetshöjden är, som i alla gamla bagarstugor alldeles för låg, och öppningen har förstärkts med järnband precis som i bagarstugan hos Margareta i Vindelånäset. Bordet där man sopar av brödet är desto mer anpassad. Bra höjd och med en skåra på höger sida dit man borstar smulorna som sedan ramlar ner i en låda.

På bilden ovan ligger en tunnbrödkaka bakad på korn och utan jäst. Att den är böjd beror på att fotografen krockade med bagerskan precis när den skulle ut ur ugnen.

Vistelsen i Berglund avslutades med en traditionell filbryta på långfil, socker/hjortronsylt och tunnbröd. Till det serverades skivor av rökt fläsk som man antingen åt som de var eller la på en smörgås. Förvånansvärt god kombination!

Tusen, tusen tack Anita, Mona och Marianne - det blev en sådan bra avslutning på vår resa i länet!


1 kommentar:

  1. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

    SvaraRadera