11 maj 2015

Pizza bianco med jordärtskocka


En älskad knöl är skördad! Jordärtskockan. Primör både på hösten och på våren. Vi har ätit soppa, lagrat några i matkällaren och njutit dom på pizza bianco där crème fraîche och färskost ersätter tomatsåsen. Basreceptet till bottnarna kommer från Leila Lindholm.

Pizza bianco med jordärtskocka
Satsen räcker till 8 st små ovala pizzor

Deg:
50 g jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
2 dl lantvete
5 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt socker, salt, olivolja och vatten. Rör tills jästen smält ner. Blanda ner mjölet och knåda till en smidig deg. Täck med lock eller plast och låt jäsa i ca 30-45 minuter. Förbered fyllningen under tiden degen jäser.
Vilken fyllning man vill ha är en smaksak. På min pizza hade jag, förutom crème frâiche och färskost (blanda ca fifty-fifty och salta lite), salladslök, tunt skivad squash och jordärtskocka, färska halverade coctailtomater, mozzarella och pecannötter.

Tippa upp degen och dela den i 8 delar. Kavla ut varje deg till en oval och bred på färskostblandningen och lägg på grönsakerna och osten. Klipp över lite timjan och toppa med nötterna. Grädda i 225° tills osten smält och brödet är genomgräddat. Ringla ev över lite olivolja.

Har du något recept på jordärtskocka? Dela gärna med dig i så fall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar