6 juni 2015

Blågul marängtårta


Idag är det Sveriges nationaldag och på många håll hissas den blågula flaggan. Jag har aldrig deltagit i ett offentligt firande, hade eventuellt tänkt det i år men annat kom ivägen. Men flaggan har vi hissat.

Den svenska flaggan har på senare år fått stå som en symbol för nationalism och blivit förknippad med rasister. Jag tycker det är dags att ta tillbaka den och fylla den med annat innehåll. Det jag ser när jag ser flaggan vaja är: demokrati, skola för alla, fri sjukvård, ett land som har en historia av att ta emot människor som flyr från krig och förföljelse och mycket annat. Naturligtvis är inte allting perfekt och det finns mycket att förbättra men på det stora hela. Det är värt att fira så idag får det bli en blågul marängtårta.

Blågul marängtårta

Marängbottnar (ger två stycken):
4 st äggvitor
3 dl socker
3 dl rice krispies

Limesmörkräm:
3 äggulor
0,5 dl grädde
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
en halv lime
100 g smör

3 dl vispad grädde
Frysta eller färska blåbär

Sätt ugnen på 125° och rita upp två rundlar på ett bakplåtspapper med hjälp av en tallrik (ca 24 cm i diameter). Vispa äggvitorna och sockret till ett fast skum. Rör ner rice krispien och bred ut smeten i rundlarna. Grädda i 1 timme, stäng av ugnen och låt bottnarna stå 15 minuter till. Öppna inte ugnsluckan under tiden. Ta ut bottnarna och låt dom svalna.

Rör ihop äggulor och socker i en kastrull och tillsätt grädde och vaniljsocker. Koka försiktigt ihop till en tjock kräm under vispning - det ska inte stormkoka. Riv ner skalet från en halv lime och klicka ner smöret och rör till en jämn smet. Låt svalna.

Lägg en tårtbotten på ett fat och bred krämen över. Min kräm blir extra gul eftersom jag har ägg från egna höns som pickar gräs dagarna i ända. Vispa grädden och fördela den på krämen. Avsluta med att strö över blåbären.

Ha en bra helg!


1 kommentar:

  1. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    SvaraRadera