22 juni 2015

Midnattssol

Båtbyggar´n och jag har tillbringat midsommarhelgen på Sleneset i Norge. Det är en ö som man passerar när man tar färjan från Stokkvågen (7 mil utanför Mo i Rana) ut till Lovund. Här har vi i vår köpt ett s k "sjöhus" och från vår altan följde vi solens gång på kvällarna. Den övre bilden är tagen 20.00 och den nedre strax innan midnatt. Jag har aldrig upplevt midnattssolen tidigare.


Den övre bilden är tagen från när färjan närmar sig ön och till höger ser man båtföreningens marina. På nedre bilden syns Trygvebu som vårt hus heter, längst till vänster. Nybyggt, lämpligt stort, inget underhåll behövs än och inga gräsmattor eller rabatter att sköta. En skön kontrast till vårt hus i Järnäsklubb. Här ska vi "bara vara".


Precis som här har det varit en kall och grå vår och försommar och öborna njöt lika mycket som vi av sommarens ankomst. På midsommaraftonen utforskade vi ön både till cykel och till fots. Vi besteg öns högsta punkt (23 m ö h) och därifrån hade vi en fantastisk utsikt både mot bergskedjan på fastlandet och mot horisonten och öarna ute på Atlanten.

Jag ser framemot att få bekanta mig med öns flora och fauna. Just nu blommar rosenroten och de blyga humleblommorna.

På lördagen fick vi låna en båt och vi begav oss ut mot några grund för att prova fiskelyckan. Det är ju trots allt till största del för fiskets skull vi köpt huset.

Vid en kobbe som vi passerade svävade ett par havsörnar och under dom på en klipphylla vi fick syn på ett örnnäste med två små ulliga ungar som gapade efter mat. Vi höll oss på avstånd för att inte störa och mobilkamerans zoom räckte inte till för att fånga dom på bild.

Fiskelyckan var god och jag hade turen att få de största torskarna. Jisses som jag kämpade för att få upp dom! Träningsvärken i armarna sitter kvar än!

Och sommaren – nu är den här på riktigt! Jag fyller år idag. Svärmor har bakat en chokladtårta och till middag ska vi äta färsk torsk. Det kunde ha varit sämre.

2 kommentarer:

 1. Det låter som pärla i guld i mina öron. Grattis och Tack för bilderna!

  SvaraRadera
 2. Grattis i efterskott, själv har jag också blivit ett år äldre!
  Vilken fin oas ni har hittat, här kan ni bara njuta och vara!
  Visst är det fint med midnattsol, och dina bilder bekräftar detta!
  Kram Karin
  PS Stötte på namnet Sågmölla vid en brusande bäck i norra Skåne, och vi visste inte vad det var. Men kanske jag nu förstår att det kan ha varit ett kvarnhjul, som har drivit en såg.

  SvaraRadera