25 juni 2015

Torvsjö kvarnar

Igår när jag var till Åsele för att ta ett kompletterande foto på en tunnbrödbagerska till boken, passade jag på att åka upp till Torvsjö kvarnar. Kvarnarna är ett av besöksmålen i Sevärt i Västerbotten och jag har länge velat fara dit. Och jag är glad att jag gjorde det! Solen sken och bakom den stora kornhässjan blommade smörbollarna, eller "ploppen" som den lokala guiden Sylvia, sa att de kallades för. "Överraskande, lärande och fridfullt", tror jag att jag skrev i gästboken.

Torvsjö kvarnar består av ett område med sex stycken sk "skvaltkvarnar", kornbastu, tröskloge, såg, smedja mm. Alla byggnader är varsamt renoverade och ligger vackert utefter Skarpsjöbäcken som rinner ner mot sjön. Här kan man på nära håll studera hur vattnet på olika sätt leds in i byggnaderna och via vattenhjul sätter igång kvarnar, blåsbälgar mm. Området är byggnadsminnesmärkt sedan 1972.En av kvarnarna är iordningställd och här kan du som besökare få se hur kvarnstenarna arbetar. Oturligt nog var allt kornmjöl slut för dagen men förhoppningsvis kan jag få tag på en påse någon annan gång.

Inne i Johan Eriks stuga har stiftelsen ställt iordning ett kafé och sommarens utställning består av broderade bonader. Senare i sommar kommer det att arrangeras ett program kring dessa. Ute på gården finns ett kulturum som berättar mer om platsen och dess unika historia.

Min kompis Isonny,som var med mig och jag njöt av sommarsolen och en tunnbrödsmörgås ute på bänkarna på tunet och innan vi for hem avslutade vi med att besöka Torvsjö skogsmuseum som ligger alldeles intill kvarnområdet.

Om du vill läsa mer om Torvsjö kvarnar kan du besöka deras hemsida på:
www.torvsjokvarnar.se eller på www.sevart.se där du hittar tips på andra besöksmål i Västerbotten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar