31 juli 2015

Makrillmajonnäs

Idén till den här majonnäsen kommer från Tareq Taylor. Han gjorde en variant med varmrökt lax i ett avsnitt av Trädgårdstisdag. Vi fick lite makrill senast när vi var i Sleneset som jag rökte så jag bytte ut laxen mot rökt makrill. Naturligtvis kan man använda sik eller abborre också. Bara att prova sig fram.

Makrill är för övrigt en av mina favoritfiskar. Den kallas för "minituna" och är inte bara god utan har ett otroligt vackert skinn! En bekant i Järnäs brukar bereda skinn från fiskar – undrar om det går att göra något av makrillens skinn med?

Så här gjorde jag min majonnäs som jag sedan serverade till kokt sparris. Det går bra att "reglera" röksmaken på majonnäsen genom att ta en mindre mängd rökt fisk.

Makrillmajonnäs

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
ca 2,5 dl rapsolja
2 rökta makrillfiléer
Lite pressad citron
Salt och peppar

Ta fram ingredienserna i god tid och ställ dom så att allt är rumstempererat. Jag använde en matberedare med knivar. Det går också att ha en handvisp och en stavmixer.

Blanda äggulor, senap och vitvinsvinäger i matberedarens skål. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under vispning. När du anser att majonnäsen är så tjock som du vill ha lägger du ner den rökta fisken i bitar. Mixa tills allt är slätt. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.

Majonnäsen håller sig cirka en vecka i kylen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar