8 juli 2015

Mantu

I veckan har jag haft besök av fyra kvinnor från Afghanistan som numera bor i Nordmaling. De tillhör, precis som jag, en grupp kvinnor som sedan i höstas träffas regelbundet. Den här dagen skulle de lära mig göra mantu, en sorts afghanska dumplings skulle man kunna säga.
Man börjar med att göra en deg som sedan kavlas ut tunt och skärs i små fyrkanter. På bilden ovan sporrar Layla ut dessa medan Safora och Maryam väntar med fyllningen. Mitt i fyrkanterna klickas sedan en fyllning gjord av köttfärs och lök, innan de nyps ihop till små knyten – mantu. Dessa läggs sedan i en speciell kastrull för ångkokning som består av flera sektioner av perforerade bottnar.

Under tiden vi förberedde våra mantu förberedde Zakia tillbehören till rätten – en tomatsås med gula ärtor och gurkmeja, vitlöksyoghurt och myntaolja. Mynta är en vanlig krydda i det afghanska köket.


Här kommer ett ungefärligt recept.

Mantu
ca 8-10 portioner

Deg:
3 dl vatten
1 liten tesked salt
ca 1 dl olivolja
mjöl, ca 1 liter, degen ska vara smidig men inte för hård, ungefär som en pizzadeg

Fyllning:
700 g köttfärs
700 g finhackad lök
4 st finhackade vitlöksklyftor
salt
peppar
1 tsk malda korianderfrön
Olja

Fräs löken med olja, vitlök och koriander och tillsätt sedan köttfärsen. Stek tills allt är genomstekt och vätskan dunstat

Sås:
3-4 dl torkade gula ärtor ( i halvor)
400 g krossade tomater
2 gula lökar, hackade
100 g köttfärs
2 klyftor vitlök, finhackad
1 tsk gurkmeja
salt
peppar

Koka ärtorna mjuka och häll av kokvattnet. Fräs löken mjuk i olja och tillsätt sedan köttfärsen. Bryn alltsammans och häll i resten av ingredienserna. Koka tills det mesta av vätskan dunstat bort.

Vitlöksyoghurt:
500 g Turkisk yoghurt
Vatten
2 finhackade vitlöksklyftor
lite salt

Lägg upp yoghurten i en burk och tillsätt lite vatten så att den blir något lösare. Rör ner vitlök och smaka av med salt.

Myntaolja:
Torkad mynta
Rapsolja

Häll lite olja i en kastrull och tillsätt finfördelad mynta. Värm alltsammans.

Vid servering stryker man först ut ett lager av yoghurten innan man lägger på mantuknytena. Sedan öser man lite tomatsås över dessa (resten serveras i en skål vid sidan av) och avslutar med att toppa med mer vitlöksyoghurt och myntaolja.


Det blev lite deg över och i ett huj förvandlades den till "pasta" och ett par bonusrätter. En rätt med kokt pasta som värms i yoghurt och som serveras med mynta och en yoghurtsoppa med mynta som särskilt barn är förtjusta i och som i smaken påminner om den makaronivälling som mamma gjorde när jag var liten på överblivna makaroner och mjölk.

Tack snälla ni för att ni kom och lärde mig göra mantu. Nästa gång vi står vid spisen så blir det svensk mat. Men vad är egentligen typisk svensk mat?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar