11 augusti 2015

Sommardagar på Österlen

Husmorssemester på Österlen och äntligen sommar – runt 25 ° och blå himmel. I dagarna fyra färdades vi genom det vackra landskapet. Vi befann oss i växtzon I och vi försökte förtvivlat komma på nackdelarna med zonen. "Onödigt vackert",  föreslog Isonny som tillsammans med mig själv, Bagarbertan och svärmor utgjorde resesällskapet.


Vår bas var Kivik där vi hade bokat in oss på STF Kivikstrands Bed & Breakfast, 25 meter från havet. Från balkongen kunde vi se solens upp- och nedgång. Några dopp blev det även om vattentemperaturen höll sig kring 15°. Speciellt morgondoppet var uppfriskande! Jag kan rekommendera boendet.Vi färdades mestadels på småvägar inne i landet där vägarna kantades med guldgula sädesfält som varvades med potatis- och majsåkrar. Längs väggrenarna blommade fortfarande en och annan kornvallmo och på vissa håll lyste det av en limegrön växt som vi efter lite forskning förstod var vild palsternacka.

Det ryckte i avtryckarfingret och vid ett tillfälle kände vi oss helt enkelt tvungna att stanna och ta oss en titt på närmare håll.

Vi besökte små kaféer, bagerier och gårdsbutiker där vi inhandlade middagarna. Rökt fisk, grönsaker, bröd och färskt frukt. Sista kvällen åt vi på Restaurang Lind i Kivik. En liten mysig restaurang som drivs av mor och son Lind. Till varmrätt åt vi grillad rotselleri med fetaost och nötter. Fantastiskt gott - lämnade ingenting kvar att önska!


På några ställen stannade vi bilen för att titta på konst. Österlen kryllar av keramiker och vi besökte bl a Lotta Zerrander i Sandby utanför Borrby.


Vi njöt av landskapet och dess fornlämningar – skeppssättningen Ale stenar i Kåseberga och Glimmingehus, Brösarps backar och skogarna och stranden runt Stens huvud.


Och så växtligheten förstås. Växtzon I som sagt, överallt blommade rosor och ståtliga stockrosor i alla dess färger. I Hotell Kiviks trädgård växte en hängbok som tarvade ett särskilt besök.

Jag har flera år längtat efter att få besöka Mandelmanns trädgårdar och nu blev det av. De har odlat ekologiskt sedan 1996 men blev kända för den breda allmänheten när de medverkade i första säsongen av Trädgårdsmåndag (som byter namn utifrån vilken dag det sänds) med Pernilla Månsson Colt. Mandelmanns förtjänar ett eget blogginlägg som kommer inom kort.

Vi hade hyrt bil och blev uppgraderade till en Volvo V70. Tur var väl det när bagaget snabbt fylldes med kryddor från Österlenkryddor, rapsolja från Gunnarshög mm. Det var tur att vi hade planerat ett stopp hos Karin och Samuel sista dagen. De lovade att ta med lite av vår packning i sin bil då de återvänder till Nordmaling efter semestern. Det tackar vi för!


Här tar det trötta men nöjda husmorsgänget en sista promenad vid Östra Ringsjön tillsammans med Karin. Tack för sällskapet och tack Karin och Samuel för den goda lunchen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar