4 september 2015

Brödexperiment

I somras när vi besökte Åbrånets limousin berättade Roma som driver gårdsbutiken och restaurangen, att de nu hade eget mjöl som de bakade av. Hon skickade med mig en påse av lantvetet för att jag skulle kunna testa det. Och nu har jag gjort det.

Under Österlenresan köpte jag en Lars Heds stora brödbok och där hittade jag ett recept som jag utgick från – Italienskt bigabröd med vetesurdeg och en gnutta jäst. Jag är nöjd med resultatet även om luftblåsorna inte var riktigt så stora som jag hoppats på men nog stora för att göra brödet luftigt. Vi åt det med soppa och resten har vi rostat på morgnarna.


Italienskt bigabröd signerat Åbrånet
2 st bröd

Bortgörning
250 g + 50 g vatten
5 g jäst
250 g vetesurdeg
ca 700- 750 g lantvetemjöl
20 g havssalt

Lös upp jästen med 250 g vatten och tillsätt sedan vetesurdeg och mjöl. Knåda på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten på maskinen och knåda ytterligare 7 minuter. Degen ska bli ordentligt elastisk. Tillsätt den lilla mängden vatten och knåda en stund till tills degen känns smidig.

Pytsa upp i oljad plastlåda/bunke med lock. Låt vila i 90 minuter och ta sedan upp degen på bakbordet (eller vik den i lådan/bunken). Platta ut försiktigt och vik sedan in degen från alla hörn mot mitten. Vänd degen (lägg tillbaks i bunken). Upprepa detta efter 90 minuter och låt degen jäsa ytterligare 60 minuter efter den sista sk "stötningen". Tippa på bord och dela i två delar. Forma försiktigt till runda bröd och lägg i väl mjölade jäskorgar. Jäs ytterligare 1 timme (eller ställ i kylen för avbakning morgonen därpå, låt bröden då stå i rumsvärme en timme innan de gräddas).
Sätt ugnen på 250°. Vatten. Sänk till 200° efter 10 minuter. Lufta en gång till. Total gräddtid ca 40 minuter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar