9 september 2015

SurkålI helgen har min kompis Cecilia och jag gjort surkål. 8 kg ekologisk vitkål inhandlades på Bondens egen marknad i Umeå och sedan var det bara att sätta igång och skära och strimla. Fort är det gjort med dagens moderna hushållsapparater.

När all kål var strimlad varvade vi den med jodfritt salt i plastbaljor och sedan var det bara att sätta igång att massera och banka den för att frigöra vätska. Svärdottern Karin som fixade med kvällens kräftkalas tillsammans med sonen, fotade oss in action.

När den vätskat sig ska den packas hårt i glasburkar med tätslutande lock. Vi använde oss av mortelstöten för att packa riktigt ordentligt. Nu står burkarna på ett svalt ställe 15-18° efter att ha stått ett par dagar i rumstemperatur (max 22°). Om fjorton dagar är de ätklara men enligt receptet kan surkålen med fördel mogna ytterligare ett par veckor till i kylen innan man börjar äta av den.

Vi använde samma recept ifjol så vi hoppas att den här omgången blir lika bra.

Surkål
Satsen fyller en 2-liters konserveringsburk av glas

2 kg ekologisk vitkål
30 g (eller 4 tsk) jodfritt salt.

Rensa och rengör kålen. Strimla den fint i maskin (även kålstocken). Varva kål och salt i en stor bunke och banka och massera tills kålen vätskar sig ordentligt. Packa den hårt i en burk så att alla luftbubblor pressas ut. Fylla på med vätska så att all kål täcks. Vi fyllde även små påsar med vatten överst för att trycka ner kålen ordentligt.

Låt stå i ett par dygn i rumstemperatur (max 22°) och flytta sedan burkarna till ett svalare ställe (15-18°) i ca två veckor. Burkarna kan svämma över de första dygnen så ställ dom på en ugnsplåt med kanter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar