25 oktober 2015

Kokoskaka med chokladkräm


Igår hade Bagarbertan och jag en surdegskurs igen. Jag tror det var för sjunde eller åttonde gången som vi tog emot en grupp i Artediskolans hemkunskapssalar. Du kan läsa mer om själva bakandet på Bagarbertans blogg.

I vanlig ordning var det jag som stod för mat och fika. Efter lite bläddrande i mina kokböcker föll valet på en kokoskaka med chokladkräm till eftermiddagskaffet. Receptet kommer från systrarna Eisenmans bok "Sommarens söta". De i sin tur har fått det från en restaurang på Sardinien.

Jag tyckte kakan blev lite smulig så man skulle kunna minska på mängden kokos i receptet och ev ta lite mindre choklad i krämen.


Kokoskaka med chokladkräm

150 g smör
3 ägg
2 dl socker
7 dl kokosflingor (ev mindre)
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Till chokladkrämen:
250 g mörk choklad (ev lite mindre)
1 dl vispgrädde
75 g smör

Börja med att smälta smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en springform med löstagbara kanter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll upp i formen och grädda i 175 ° i ca 35 minuter.

Gör chokladkrämen under tiden som kakan gräddas. Hacka chokladen fint och smält den med smöret och grädden i en kastrull. Vispa den luftig när den svalnat och bred den över kakan när den kallnat.

That´s it!

Och så den traditionella gruppbilden där deltagarna står framför resultatet av dagens surdegsbak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar