22 oktober 2015

Svamppesto


Senast jag var och hälsade på min kompis Ann i Nävertjäl bjöd hon på en pesto som hon gjort på trattkantareller. Varje år plockar hon den ena korgen efter den andra full med svamp och torkar. Runt jul dimper det ner en påse torkat till mig med.

Igår när jag skulle göra peston fick jag improvisera då Ann för närvarande befinner sig i Malawi. Jag testade mig fram med proportionerna av ingredienserna som jag i alla fall visste vilka de var.

Färgen ser inte så aptitlig ut men den är god att bre på mackor eller ha som tillbehör till crostinis eller annan plockmat.


Svamppesto

100 g torkade trattkantareller
100 g riven Västerbottensost (eller någon annan god lagrad ost)
1 stor vitlöksklyfta
50 g skållade mandlar
0,5 dl olivolja
salt
peppar

Blötlägg trattkantarellerna och sila sedan bort vattnet. Stek dom i lite olja. Salta och peppra. Lägg svampen i skålen till en mixer och pressa ner vitlöken och tillsätt den rivna osten, olivoljan och mandlarna. Kör till en jämn smet. Smaka av och tillsätt ev mer salt och peppar

Trevlig hösthelg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar