28 november 2015

Saffranskaka till advent

De senaste veckorna har varit fyllda med jobb och andra åtaganden. Bloggande har fått stryka på foten och så kommer det nog att vara i framtiden. I helgen är jag i alla fall helt ledig och idag har jag bakat saffranskakor medans regnet strilat utanför fönstret.

Receptet finns i min bok Båtbyggarhustruns bästa och är en av familjens julfavoriter.


Saffransbröd
2 st

50 g jäst
1,5 pkt saffran
125 g smör
3 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g hackad mandel
100 g smör
1 dl socker

Vispat ägg till pensling.

Mortla saffranet med ett par sockerbitar och smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°. Häll detta över jästen och rör om. Knäck ner ägget och blanda ner salt och socker. Tillsätt slutligen mjölet och knåda väl. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Gör fyllningen medan degen jäser. Smält smör och socker och tillsätt de hackade mandlarna. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° och smörj och mjöla två springformar. Vispa upp ägget för pensling.

Stjälp upp degen och dela den i två. Ta undan ca 1/4 från varje bit. Forma en rundel och lägg i formen. Pensla kanterna med ägg. Rulla den mindre biten till en lång korv och fäst den runt kanten av formen. Fördela fyllningen i mitten och klipp jack i kanten. Pensla med ägg och grädda i ca 20-25 minuter.

2 kommentarer:

  1. Hur mycket smör ska det vara? Ser jättegott ut! Hälsningar Ylva Sandberg

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Ser att jag glömt svara dig - ledsen för det :-(. 125 g smör. Har uppdaterat receptet nu.
    God jul!

    SvaraRadera