10 december 2015

Pepparkakor med färsk ingefära

Jag hade egentligen tänkt att jag inte skulle baka några pepparkakor i år, men… ett, tu, tre så hade jag gjort en deg.  Om inte annat för den doft ett pepparkaksbak sprider. Jag hade inte inventerat skafferiet innan jag började och naturligtvis fattades det en del ingredienser. Som malen ingefära t ex. Men färsk hade jag så jag testade och resultatet blev över förväntat!


För det mesta bakar jag pepparkakor för att hänga i fönstret. De brukar vara ett tema utifrån det som hänt under året och då båda "barnen" är hemma i år fick det bli en hund (lilla Tyra som Olli och Karin skaffat sig), en fotboll (Atti har börjat spela fotboll), en hammare (symboliserar Båtbyggar´ns husbygge) och så ett tunnbröd (då jag skrivit en bok om tunnbrödets status i länet). Den deg som blev kvar stansade jag ut till hjärtan, stjärnor mm.


Pepparkakor med färsk ingefära

150 g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
5 cm färsk, finriven ingefära
1/2 tsk salt
1/2 msk bikarbonat
1,5 dl sirap (jag hade inte tillräckligt med ljus så jag tog hälften mörk, hälften ljus)
1,5 dl vispgrädde
8 dl vetemjöl

Rör ihop smör och farinsocker. Tillsätt kryddor, salt och bikarbonat. Blanda ner sirap, grädde och vetemjöl. Rör till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp i minst 12 timmar.

Grädda kakorna du stansat ut i ca 7 minuter i 200°.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar