16 december 2015

Strömsörs gamla herrgårdsområde


Förra veckan var jag på företagsbesök på ett hundpensionat nära Öreälven. Delar av gården hade en gång tillhört en gammal herrgård som på slutet av 1890-talet byggdes upp som ett jaktslott och mönsterjordbruk. Själva herrgårdsbyggnaden har brunnit ner men några byggnader finns fortfarande kvar.

Jag blev helt betagen! Av detaljerna, atmosfären, omsorgen om detaljerna och av tidens flykt. Jag hade svårt att slita mig från stället. Det var minusgrader och höstlöven knarrade under fötterna och till slut var mina fingrar stela av kölden.


Dasset är en av byggnaderna finns kvar. Här fanns även matbodar, bagarstuga, mejerirum, tvätthus, källare mm.Bakom herrgården fanns en gång en park med gångar, sittsoffor och trädgårdskonst. Bakom byggnaden fanns en stor köksträdgård och växthus. I parken finns en del av konsten kvar, bl a vindflöjeln med haren som var jaktslottets symbol.

Den som vill veta mer om platsen rekommenderar jag den C-uppsats som jag fick låna av Malin som driver hundpensionatet, "Strömsörs herrgård - ett västerbottniskt jaktslott och mönsterjordbruk på 1890-talet". Den är skriven av Annika Lindberg 1993 (Institutionen för konstvetenskap) och finns med största säkerhet att låna på biblioteket.

Jag är glad att det finns sådana här gömda, glömda platser kvar. Jag har levt på besöket i flera dagar. Känner ni också till någon sådan här plats?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar