22 januari 2016

Farfar Ferlin

I veckan har jag varit en sväng ner till Stockholm. När jag passerade statyn av Nils Ferlin nedanför Klarakyrkan slog det mig än en gång att det lika gärna kunde vara min farfar Voitto. Den kritstrecksrandiga kostymen, de stora öronen och den magra kroppen. Pricken över i:et är cigarettmunstycket! .

Farfar var dock ingen poet som Ferlin. Måhända han diktade i huvudet där han gick böjd över jordgubbsplantorna eller vintertid då han satt vid köksbordet och blickade ut. Något nedtecknat finns iaf inte. 

Jag klappade farfar lite försynt på kinden innan jag hastade vidare mot Centralstationen.

Med denna dikt av Ferlin önskar jag dig en trevlig helg!

Jag mötte (ur Många kulörta lyktor, 1944)

Jag mötte en syster i natten,
hennes ögon blänkte som gråt.
Genom smutsen skränet och skratten
mot gryningen följdes vi åt.

Det var väl en dröm allenast,
en dikt som strök mej förbi - 
Jag glömde den nästan genast,
minns bara dess melodi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar