13 januari 2016

Släktklenoder

I helgen när vi gjorde iordning kontoret på övervåningen hittade vi några gamla böcker när vi samtidigt passade på att rensa i bokhyllorna. Gården vi bor på är en gammal släktgård och böckerna fanns i huset när vi flyttade in.

En böckerna var en gammal bibel som tillhört Båtbyggarn´s morfars far och mor. Där hade de skrivit upp både sina egna och sina barns födelsedatum och även när de avlidit. Två barn dog i tidig ålder, en flicka efter ett par månader och en pojke samma dag som han föddes. Min svärmor berättade att hon hört att han var så stor att hon som hjälpte till vid födseln fick lägga sig på moderns mage för att pressa ut barnet.


När vi bläddrade i bibeln föll två brev ut. Brev som skapade huvudbry. Någon Gustaf har med en otroligt vacker handstil skrivit två brev till sin älskade Erika. Ett 1879 då de ännu inte var gifta och det andra 1883 då det tydligen gift sig. I det första brevet skriver han att han förstår av hennes brev att även hon vill gifta sig men ber henne noga att tänka över saken så att hon känner sig beredd när det väl är dags att ingå i det heliga förbundet.

Men vem var denna Gustaf och hans älskade Erika? Svärmor visste inte. Utifrån vad han skriver så förstår vi att han är lärare, möjligen predikant. I alla fall flyttar han mellan de två breven.


Den äldsta boken i samlingen är en bok för jordemödrar (barnmorskor) som har sitt upphov hos de två jordegummorna Siphra och Pua. Boken är utgiven 1719 och inte helt lätt att tyda.

Utöver dessa böcker fanns även psalmböcker, sångböcker (Sions sånger) och en kokbok som även hade ett kapitel med gröna rätter. Dom tänkte jag kolla in lite närmare på i vinter.

1 kommentar:

  1. Tänk, att hålla sådana gamla böcker i sin hand! Du såg kanske Antikrundan igår kväll, där en gammal kartbok värderades till en ½ miljon!!
    Kramar Karin

    SvaraRadera