19 maj 2016

Hemester


Sedan i höstas jobbar jag med ett projekt för att utveckla besöksnäringen i Umeåregionen eller Visit Umeå som vår destination kallas.

Inom ramen för projektet ska vi, min kollega Hanna och jag, bl a jobba med att marknadsföra det vi har att erbjuda. Vi tänker att vi som bor i regionen är de bästa ambassadörerna, både de som jobbar inom besöksnäringen och privatpersoner och vi kommer därför att jobba med begreppet "hemester" under projektperioden. Hemester för de som bor på landet kan bestå av en weekend på ett hotell i Umeå med musei- och restaurangbesök och kanske lite shopping eller bad i det nya badhuset som invigs i augusti.

Hemester kan också innebära ett countrybreak i motsats till citybreak. Boende på något mindre hotell eller vandrarhem som kombineras med paddling, besök på någon gårdsbutik eller kanske en pulshöjande färd med en forsbåt.

I vår anordnar vi två sk visningsresor för hotell, turistinformatörer, andra turismföretagare m fl. Idag genomförde vi den första. Vi började med visning och förmiddagsfika på Ekorrbo Hantverk, i Estersmark i Robertsfors kommun.

På Ekorrbo togs vi emot av Ulla och Jörgen som tillsammans driver stället. Vill man få en dos inspiration eller titta kreativiteten i vitögat ska man fara dit. Gården ligger vackert på en höjd och de olika byggnaderna inrymmer snickeri, vävstuga, kafé och butik. Att kolakakorna som serverades till kaffet smakade himmelskt förstår ni nog. Läs mer om Ekorrbo på www.ekorrbo.se.


Dagens andra stopp var Stenfors gård som ligger alldeles intill E4:an i höjd med Ånäset. Gården inrymmer en rad verksamheter, bl a ett stort loppis med kafé och gårdsbutik, en trädgård med 30 olika sorters äppelträd, ett musteri, svampodling och restaurang. Här åt vi lunch och planerade in hur vi skulle hinna åka upp 1 juni när loppiset slår upp portarna. Alla hade vi spanat in någonting vi ville ha.

Läs mer om verksamheterna på: www.stenforsgard.se. Jag kommer i alla fall att åka dit i sommar, om inte annat för att få smaka Margarethas goda tårtor!


Efter lunch stannade vi till på Hedlunda husky i närheten av Överklinten. Här kan man vintertid åka hundspann men sommartid erbjuder de även hundspann med sk kickbikes (sparkcykel). Man spänner cyklarna efter en eller flera hundar och drar iväg på en runda. En perfekt aktivitet för en familj med lite större barn. Läs mer på: www.hedlundahusky.se.


Ett besök på Mickelbo gård i Mickelsträsk fick avsluta dagens runda. Här på gården finns en minidjurpark där man kan hitta allehanda vanliga och för Sverige ovanliga djur. Allt ifrån alpackor och kameler till kaniner och får. Mina favoriter på gården är alpackorna. De har en sådan härlig, lite uppkäftig rock´n roll stil.

I anslutning till gården finns även ett kafé och en restaurang med hembakt bröd, våfflor och hamburgare gjorda av kött från gårdens egna djur. Mer information hittar du på: www.mickelbo.se.

10 juni anordnar vi nästa visningsresa så stay tuned, mer hemestertips kommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar