8 juni 2016

Mördegsgrottor med rabarber

Försommar och rabarbertider. Rabarbern växer så det knakar. Vet inte när jag sist gödslade den men troligtvis är det sprättande höns som lämnat gödning efter sig när de pickat runt i trädgårdslandet.

I helgen gjorde jag rabarberdricka och kompott med kardemumma. Lite av kompotten hamnade i mördegsgrottor som jag bakade med samma recept som till hallongrottor. En del av det vanliga mjölet bytte jag ut mot det grövre speltmjöl jag fick med mig hem från Zitha och Tivadar i Gheorgheni.


Mördegsgrottor med rabarber
(Satsen räcker till 20 st stora eller 40 små)

Rabarberkompott:
ca 300 g skuren rabarber,
1 tsk kardemummakärnor
1 dl socker (knappt)

Stöt kardemummakärnor och blanda med socker och rabarber i en kastrull. Koka tills rabarbern känns mjuk. Ställ åt sidan.

Mördeg:
200 g smör
1 dl socker
1 msk (rågad) vaniljsocker
4 dl vetemjöl (jag tog 2 dl grovt speltvete - kallas även dinkel)
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och blanda till en smidig deg. Rulla till en rulle ca 5-6 cm i diameter och skär i 20 bitar (eller en smalare rulle och 40 bitar). Lägg bitarna i formar och gör en fördjupning. Fyll med 1 tsk kompott och grädda i ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar