31 juli 2016

Lunnefåglar, upptäcktsfärder och fiskeNu är jag åter på hemmaplan efter sommarens vistelse i stugan i Sleneset. På eftermiddagen samma dag som gymnasiekompisarna for hem, kom Båtbyggar´n tillsammans med Bagarbertan och hennes make. Medan makarna fiskade utforskade Maggan och jag öarna runt omkring. Först ut var Lovund och siktet var inställt på att fånga några av alla de 150 000 lunnefåglarna med våra kameror. Tyvärr hade vi otur med vädret då tjocka moln vilade över häckningsplatsen. Utsikten ner mot samhället och ut mot havet från Heirsan var i alla fall både hisnande och vidunderlig.Jag hade sett framemot att få prova mitt nya teleobjektiv och var lite besviken på dimman. Några skapliga bilder blev det i alla fall och det kommer ju fler tillfällen.På onsdagen tog Maggan och jag hurtigbåten till ögruppen Træna. Vi hade hyrt ett par cyklar på huvudön Husøya och med dom trampade vi runt till olika ställen på ön. En av mina absoluta favoritplatser är ön Sanna med sin mytiska klippor och den mäktiga Kirkehelleren, en grotta där man funnit 6000 år gamla lämningar efter människor. Troligen har de använt grottan som en kultplats. När jag besökte ön för första gången tog den andan ur mig och varje gång jag återvänder är det likadant. Nu betraktade vi ön från Petter Dasskapellet som byggts så att den vetter mot grottan.

På motsatta sidan ön gick vi upp en bit på Hikkeltinden. Vi njöt det sista av kaffet medan vi betraktade korparnas uppvisning. En gång för länge sedan stod jag där och kulade (eller försökte i alla fall) för att jag inte visste hur jag på annat sätt kunde beskriva de känslor som platsen väckte.


Maggan och Connys sista dag åkte vi en tur runt de låga öar som finns runt stugan. Dönnamannen låg i dis och här och där betade får ute på öarna. På vägen hem vittjade vi krabbtinan som även denna dag var tom. Istället hade en mängd valthornssnäckor letat sig in. Conny berättade att dessa var delikatesser i Asien och några av dom hamnade därför på middagstallrikarna efter att ha förvällts och stekts i smör med chili och vitlök. Förvånansvärt goda. Lite gummiaktiga i konsistensen men absolut värda att ta upp.


Sista dagen på Sleneset bjöd på strålande sol och svaga vindar. Båtbyggar´n och jag packade matsäcken och begav oss ut för att utforska nya grund att fiska på. Jag drog upp en bleka på 7,7 kg och toppar nu listan för den arten. Dessutom blev det ett nytt personbästa på torsk för min del (12 kg).

Som sagt nu är vi hemma igen och imorgon är det första augusti. En tredjedel av sommaren är kvar och drygt halva semestern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar