8 juli 2016

Potatisbröd á la Zitha

När vi var i Transylvanien i slutet på maj bakade Zitha, vår värdinna ett så gott, saftigt potatisbröd. Mjölet hon använde var av det dinkel som de själva odlade och malde.

En morgon visade hon oss hur hon gjorde iordning degen och nu har jag försökt återskapa det i huvudet. Jag hade kvar av mjölet som jag köpte av henne men surdegen jag använde var baserad på råg. Resultatet blev ett gott, saftigt och lagom syrligt bröd.

Satsen räckte till två bröd men nästa gång jag bakar brödet ska jag använda mig av 1,5 liters formar istället för de större jag använde idag. På så sätt blir bröden lite högre.


Potatisbröd á la Zitha
2 st

500 g kokt, skalad och pressad potatis (jag använde mandel)
250 g vatten
400 g rågsurdeg
5 g jäst (går att skippa)
ca 600 g dinkelmjöl
1 msk flytande honung
20 g salt

Börja med att koka och skala potatisen. Pressa, eller riv den och låt svalna.

Blanda vatten, jäst och surdeg i en degblandare. Rör om tills jästen smält och tillsätt sedan potatisen. När degen känns smidig är det dags att tillsätta mjöl, salt och honung. Låt maskinen gå i ca 10 minuter. Degen ska vara lös. Jäs till dubbel storlek. För mig tog det ca 3 timmar.

Sätt ugnen på 275° eller så varmt du kan. Lägg en långpanna längst ner så att den hinner bli riktigt varm.

Pytsa upp degen med slev eller med händerna i två smorda (ex med olja) och mjölade formar. Låt jäsa i ca 60 minuter till.

Ställ in formarna i ugnen och sänk temperaturen till 225°. Häll 1 dl kallt vatten i ugnsblecket och stäng luckan. Grädda tills brödet har en innertemperatur på 97-98°.

Låt formarna stå en stund innan du tippar ut brödet och låter de svalna på galler. Min ugn har lite dålig undervärme så jag skjutsade in dom med undersidan uppåt ett par minuter till.

Det här brödet blir bäst om man låter det ligga över natten innan man skär i det.

1 kommentar:

  1. Så fina foton med ditt nya teleobjektiv! Måste vara speciellt att se grisslor och alkor på så nära håll.
    Kramar Karin

    SvaraRadera