8 september 2016

Besök av tyskt TV-team


I helgen har jag varit runt med ett tyskt TV-team som besökte Umeåregionen för att spela in ett program om våra mattraditioner. De ville fokusera på surströmming, älg och köttbullar och mitt uppdrag har varit att hjälpa dom att hitta passande aktiviteter och ställen att besöka. Väl på plats här var jag deras guide och hjälpte till där de behövdes.

Programmet heter "Hoffman on tour" och är ett inslag i ett annat program - Abentauer leben täglich. Hoffman är en känd TV-kock i Tyskland som reser runt i världen för att ta del av andra länders mattraditioner. Och nu var turen alltså kommen till Sverige.
Här i Umeåregionen fick han delta i en surströmmingsskiva hos en privatperson och rulla köttbullar och äta middag med en annan. För att få en uppfattning av allt som hör till surströmming och köttbullar fick kocken handla mandelpotatis på Bondens egen marknad och besöka gänget på Rovögerns surströmming.Vi besökte även Ostens lager i Ånäset där ostmästaren själv, Ola Larsson, guidade oss runt bland 110 000 Västerbottensostar. Surströmming kräver gott tunnbröd och därför fick de även prova på att kavla tunnbröd i bagarstugan på Västerbottens museum.


TV-teamets inspelning avslutades på Järnäshalvön där kocken fick rulla köttbullar tillsammans med Klasse och Ulrika i Järnäs och plocka lingon tillsammans med mig. De filmade även ett jaktlag när de samlades tidigt på morgonen inför älgjaktspremiären. Från jord och skog till bord alltså.

Det var fantastiskt roligt och intressant att få följa med dom runt och se hur ett program växer fram och att se deras lycka varje gång vi passerade en älv eller en sjö. De stannade upp många gånger för att lyssna på det som inte hördes - tystnaden.

Jag vet många som tycker att det inte finns något i vår region att besöka och se som turist. Men de har fel. Vi måste börja tro på dom som besöker oss och som säger att vi bor i paradiset. För dom är naturen, skogen och vattendragen nog.

Jag ser med spänning fram emot resultatet av filmteamets besök här. Ser också framemot hösten då vi  på Visit Umeå ska börja arbeta med maten som reseanledning. Hur kul låter inte det?

2 kommentarer:

  1. Vilken intressant upplevelse!
    Lingon köper jag mest på burk, men i sommarstugan plockade lilla barnbarnet lingon, som rårördes till middagens köttbullar. GOTT!
    Kramar Karin

    SvaraRadera
  2. Men så mysigt Karin! Har precis sett att dina kommentarer inte hamnar i det vanliga mailflödet :-(. Kram!

    SvaraRadera