12 september 2016

Lingonpaj med kolasås

Oj vilket lingonår det är i år! Överallt ligger de som röda rubiner ute i skogen. Jag har plockat en del som jag både fryst in och kokat sylt av. Det frusna tänkte jag ha till smoothies i vinter. Vem behöver gojibär och acai när vi har våra svenska bär?! Om jag hinner ska jag plocka in lite mer senare i höst och pressa till råsaft.

Förra helgen så gjorde jag en lingonpaj som vi åt med kolasås och matlagningsyoghurt (glass och vispad grädde funkar också som tillbehör). Den blir inte så syrlig som man skulle kunna tro och kolasåsen tar man så mycket man vill av. Har man inte tid att koka egen sås så finns den att köpa på affären.


Lingonpaj med kolasås

Till pajen (räcker till en stor eller två små pajformar):
2 dl dinkelmjöl
1 dl vetemjöl
150 g kallt smör
0,5 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten

Fyllning:
7 dl lingon (färska eller frusna)
1,5 dl råsocker
3 krm kanel
ev 1-1,5 msk potatismjöl (du behöver mer om du plockat lingonen sent på hösten)

Kolasås:
1 dl socker
2 dl sirap
2,5 dl vispgrädde
50 g smör
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjölsorterna med florsockret och blanda ner smöret i små tärningar. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt ägget och vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°. Tryck ut degen tunt i en pajform och nagga botten med en gaffel. Spar ev överbliven deg till en annan dag. Kanske äppelpaj till nästa helg? Förgrädda i 15 minuter.

Blanda lingon, kanel och ev potatismjöl i en bunke och häll det i pajskalet. Grädda ca 25 minuter till.

Blanda alla ingredienser till kolasåsen förutom vaniljsockret. Koka massan till 120 ° eller till en lagom simmig konsistens. Blanda ner vaniljsockret. Servera såsen till pajen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar