1 oktober 2016

Enkel äppelpaj med mandelmassa

Ett, tu, tre så är oktober här. September har bjudit på vackert väder och en del resor både i jobbet och privat. Förra helgen hade vi ett fantastiskt veckoslut nere i Göteborg hos dottern och mågen. Jag blev positivt överraskad av stan och kanske främst över den stadsdel de bor på (Kungs Ladugård alldeles i närheten av Majorna). Underbart också att få krama och rå om dottern lite.

Idag har jag strosat i skogen. Prövat lite nya stigar och trampat på gamla. Tranbären har mognat och fortfarande lyser träden av höstfärgerna.

Kvällens middag avslutades med en äppelpaj gjorde på lite "tager vad man haver"; en rulle smördeg från frysen jag frostade av på förmiddagen, svenska äpplen, lite tranbär från skogspromenaden. Serverades med vaniljvisp.


Äppelpaj med mandelmassa

1 rulle smördeg
3 små äpplen
ca 200 g mandelmassa
mald kanel
tranbär
1 ägg

Sätt ugnen på 200°. Lägg ett bakpapper på en plåt och rulla ut smördegen. Kärna ur äpplena och skiva dom (jag behöll skalen på). Lägg dom på smördegen men lämna en kant på 3-4 cm runt om. Riv mandelmassan och strö den över äpplena. Pudra över kanel och sprid ut tranbären. Vispa ihop ägget och pensla kanterna. Vik in dom och pensla igen. Grädda i ca 20-25 minuter.
Och så lite Göteborgsbilder.

Rälsen till spårvagnarna löper kors och tvärs
Kvartersbageriet Cum Pane

Ingången till en av landshövdingehusen
Utsikt från Långedrag
Och så fick i då äntligen se dottern spela fotboll och dessutom se henne peta in ett mål. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar