9 oktober 2016

Kanelkaka

I veckan har det varit kanelbullens dag. Inga kanelbullar blev bakade och nästan inga ätna heller för den delen. Det är fantastiskt vilken genomslagskraft dagen har fått och jag har hört en siffra men minns inte men många bullar är det vi sätter i oss 4 oktober varje år.

Idag har jag bakat en kaka som har lite av kanelbulle karaktär. Receptet fick jag för länge sedan av en kvinna som driver ett galleri. Jag hade nästan glömt bort receptet men i helgen när jag blev sugen på att baka något så dök det upp. Till allas vår glädje som sedan åt av kakan.


Kanelkaka

175 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil (jag hade ingen så det fick bli crème fraîche)
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Några klickar smör

Kaneltopping:
2/3 dl socker
2 msk kanel

Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en 1,5 liters sockerkaksform. Rör socker och smör luftigt. Tillsätt äggen ett i taget och sedan gräddfilen. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll ner detta i smeten och rör om. Blanda kaneltoppingen. Pytsa upp hälften av smeten i formen och strö över hälften av toppingen. Fyll på med resten och avsluta med att strö över det sista av kanelblandningen och med att klicka ut lite smör på toppen. Grädda i ca 50-60 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar