31 oktober 2016

Långweekend på Gozo


I helgen har vi varit på ön Gozo som är en av de maltesiska öarna. Anledningen till besöket var mina svärföräldrar som firade sin 60-åriga bröllopsdag. De hade hyrt ett sk "farmhouse" i staden Xhara. Alla deras barn med respektive samlades inför firandet och på själva årsdagen fylldes församlingen på med ett par goda vänner från Malta.


Huset var vackert inrett med bl a utekök och en liten pool. Tyvärr var inte vädret det bästa så det blev inte många simtag tagna.

Vi gjorde en del utflykter på ön. En av dagarna följde jag med på en organiserad vandring som gick efter nordkusten. Vi följde smala stigar som gick upp och ner i dalgångarna, in bland små odlingar och genom små byar. Lunchen åt vi i en grotta med utsikt över Ramla Bay och Calypsos grottor.


Varken huvudön Malta eller Gozo är gröna öar, speciellt inte den här tiden på året då det mesta är överblommat och sönderbränt. Några växter blommade dock än och kaktusfikonens frukter och den evigt blommande bougainvillean lyste upp landskapet och gränderna. Växten på bilden ovan har jag inte stött på tidigare. Bladen är centimeterstora och ludna. Någon som känner till den?Både Gozo och Malta är rika på förhistoriska lämningar och i närheten av vårt hus fanns ett neolitiskt tempel från 3200 f kr, Ghiantija. Det är ett av de tidigaste av människor resta byggnaderna och är uppfört ungefär samtidigt som Stonehenge i England. Jag tycker om att gå omkring på sådana platser. Strosa kring de stora stenblocken och fundera hur människorna levde och såg ut då och hur det ser ut om 5000 år till. 


Sista dagen gjorde hela gänget en utflykt till Victoria där vi bl a besökte Citadellet där vi kunde njuta utsikten över hela ön. Ett besök jag verkligen kan rekommendera och kommer du dit någon gång får du inte missa det fantastiska ljus-, ljud- och bildspelet i det nybyggda besökscentrat. 

Tack Nisse och Anita för den mysiga helgen på Gozo och måtte ni få många år till tillsammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar