23 oktober 2016

Mandelpaj med fikon


I helgen har min kompis Maggan ("Bagarbertan") och jag hållit i en surdegskurs igen. Fem glada entusiaster guidade vi bland surdegsgrunder, rågmjöl och jäskorgar. Det är verkligen lika roligt varje gång!

Den här gången fick deltagarna njuta en sardinsk mandelpaj med fikon. Den här pajen bakade jag vid ett par tillfällen när jag hade kaféet på Olofsfors bruk. När jag letade efter något att baka till kursen dök det upp igen.

Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm. Jag har valt att förenkla receptet genom att köpa färdigt mandelmjöl istället för att skålla själv och mala. Jag hade inte heller den pajform med räfflad kant och löstagbar botten som jag brukade baka i på kaféet så jag fick helt sonika ta en springform. Det funkade bra det med även om kakan kanske inte blev lika fin. Lika god dock.Mandelpaj med fikon

Mördegsbotten:
150 g smör (kallt)
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk kallt vatten

Fyllning:
300 g mjukt smör
2,5 dl socker
3 ägg
1 apelsin (rivet skal av)
350 g mandelmjöl (en påse från Risenta innehåller 300 g - borde funka det med)
1 dl vetemjöl
150 g mörk choklad
8 färska fikon

Börja med mördegen. Nyp ihop smöret, mjölet och florsockret (eller använd en matberedare). Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop det så det degen precis tar ihop. Undvik att knåda. Plasta in och låt vila i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.

Under tiden som degen vilar kan du förbereda fyllningen. Vispa socker och smör luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Riv ner skalet från apelsinen. Blanda mandel- och vetemjöl och vänd ner detta. Hacka slutligen chokladen grovt och rör ner den.

Kavla ut degen och lägg den i formen. Se till att den går upp på kanten. Fyll smeten i skalet. Snitta ett kors i fikonen och stick ner dessa. Grädda pajen i ca 55-60 minuter tills fyllningen känns fast och den fått fin färg. Servera med lättvispad grädde.

Och så det obligatoriska gruppfotot. Tack för att ni ville delta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar