18 november 2016

Hasselnötskaka med chokladkräm

Ute hällregnar det och all den fina snön har smält bort. Nu är det mörkt ute. Som om allt ljust slukats av någon. Jag förknippar den här årstiden med choklad och nötter. På kaféet på Olofsfors bruk fick alltid baka lite extra kladdkakor regniga dagar. Sken solen var det det bärpajerna som gick åt.

Den här kakan är egentligen en mix av flera. Den har en botten där jag gjort om receptet till Hills nötkaka som finns i min bok Båtbyggarhustruns bästa. Toppingen är en chokladsmörkräm. Och så längst på toppen - rostade hasselnötter.


Hasselnötskaka med chokladsmörkräm

Botten:
2 ägg
2 dl socker
3 dl hasselnötsmjöl
6 dr bittermandelessens (kan uteslutas)
100 g smör
2 dl grädde
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Topping:
250 g mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
75 g smör

Rostade hasselnötter att garnera med.

Börja med botten. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en springform. Smält smöret och häll i grädden och droppa sedan i ev bittermandelessens. Blanda hasselnötsmjölet med mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt gräddblandningen. Vänd ner de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter.

Gör toppingen under tiden kakan gräddas. Hacka chokladen fint och smält den försiktigt tillsammans med smör och grädde. Låt det svalna och vispa sedan den till en slät kräm. Om du inte är jätteduktiga på att vispa behöver du nog använda en elvisp.

Lossa kakan från formen när den svalnat helt. Lägg den på ett kakfat och bred på smörkrämen. Toppa med rostade hasselnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar