4 november 2016

Västra kyrkogården


Jag är nere hos dottern och mågen i Göteborg en vecka. Igår morse var det frost och klar himmel och jag gick ut med kameran för att strosa på Västra Kyrkogården som är belägen alldeles intill lägenheten där de bor.

Det är en jättestor och otroligt vacker kyrkogård. 26 000 gravar, berättar kvinnan i blomsterhandeln intill, där jag stannar till för att köpa några gravljus. När jag googlar upp kyrkogården får jag veta att de är ännu fler, 28 500. Den äldsta delen invigdes 1888.Det var ännu tidigt på morgonen när jag började min promenad. Kyrkogården låg i gråa toner men det dröjde inte länge förrän solen dök upp bakom kullen och sköt gyllene strålar kors och tvärs. Och plötsligt så började träden leva sitt eget liv. Sakta, sakta började vissna löv dala ner mot marken. Jag ställde mig under och lät mig omgärdas. Magiskt.

Jag har alltid tyckt om kyrkogårdar. Det finns något fridfullt över dom. Jag fortsatte min vandring, nu och då höjde jag kameran. Efter ett par timmar sa mina frusna fingrar och tår ifrån.

Idag är det Allhelgonaafton. Senare idag ska jag besöka minneslunden för att tända ljus för de mina och för en bybo som för en kort tid sedan somnade in. Jag tänker mycket på hans familj och hoppas de hittar vägar framåt.

Ha en bra helg och tag hand om varandra!2 kommentarer:

  1. Oj så många vackra foton!

    SvaraRadera
  2. Vackra foton både från Göteborg och Gozo. Kontraster!
    Kramar Karin

    SvaraRadera