29 januari 2017

Dumplings med älgfärs


I veckan gjorde min kompis Cecilia och jag dumplings. Att laga mat tillsammans tycker jag är ett roligt sätt att umgås på. Degen och fyllningarna hade vi förberett kvällen innan men det finns färdiga degämnen att köpa i välsorterade butiker och man föredrar det. Jag gjorde en fyllning med älgfärs och Cecilia en med purjolök och trattkantareller.


Vi förberedde alla som sedan fick ligga på plåt tills det var dags för att ånga dom. Då min bambukorg är liten och antalet dumplings var så många så ångkokade vi några i korgen och resten i en stekpanna med hög kant. Vi hade lite olja i botten och när pannan var riktigt het hällde vi i vatten lite allteftersom till de var klara. Efter det stekte vi dom lite lätt. De som ångats i korgen fick vara som de var.

Här är ett ungefärligt recept. Degen ger ca 30-40 dumplings. Fyllningen räcker till det dubbla ungefär.

Dumplings med älgfärs

Deg:
5 dl vetemjöl
2 (-2,5 dl) vatten

Fyllning:
400 g älgfärs
2-3 strimlade blad kinakål
1/2 strimlade purjolök
2 msk finriven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
2-3 msk stark chilisås
4 msk japansk soja
salt
peppar
olja

Sås att doppa i:
3 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk fisksås
1 msk stark chilisås eller finhackad chili.

Blanda ihop degen. Tillsätt upp till 2,5 dl vatten men börja med två och tillsätt mer om det behövs. Låt vila i minst en timme i kylskåp.

Fyllning:
Fräs prurjolök och kinakål i lite olja. Tillsätt finhackad vitlök och sedan färsen. Fräs så att allt är genomstekt. Krydda med ingefära, soja, chilisås, salt och peppar.

Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar med hjälp av stans eller ett glas. Vi hade ett glas som var ca 10 cm i diameter. Lägg en tesked av fyllningen i mitten och nyp åt. Det finns många filmer på youtube som visar hur man nyper ihop dumplingen.

Koka upp vatten och lägg de färdiga knytena på en bit smörpapper i korgen som du sedan ställer på kastrullen. Koka i ca 8-10 minuter.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar