10 januari 2017

Umedalens skulpturpark

Nostros, Jaume Plensa
 
Under trettonhelgen hade vi på Visit Umeå besök av en tysk journalist från Köln. Han var här för att göra ett reportage vad som hänt i Umeå efter Kulturhuvudstadsåret 2014 och vilka effekter året gav. Jag hade det nöjet att få sy ihop ett program för honom och följa med under alla besök. Ett av besöken var till Umedalens skulpturpark där vi guidades av Gunilla Samberg som själv är verksam konstnär. Termometern visade -25° men vår gäst var mer än nöjd med att få uppleva vintern i norra Sverige.

Namnen på skulpturerna och bilderna hittar ni under respektive bild.

Vegetation Room VII, Cristina Iglesias
A Path II, Kaarina Kaikkonen

Skulpturparken är belägen på det sjukhusområde som tidigare var ett av Sveriges största mentalsjukhus. Från första utställningen 1994 och fram till dags dato har 190 konstnärer, såväl svenska som utländska, ställt ut i parken. Parken ägs idag av Balticgruppen som också köpt in de 44 permanenta skulpturer som står där.

Har du inte besökt parken tidigare så gör det. Det var första gången jag var där vintertid och det var fint det med. Parken är öppet året om så det är bara att välja vilken årstid som passar dig. 

Heart of Trees, Jaume Plensa
Mor och barn, David Wretling 1958

1 kommentar:

  1. Kul skulptur med mannen som kramar ett träd!
    Önskar dig en fin fortsatt vecka!
    Kram Karin

    SvaraRadera