5 mars 2017

Grand blanc - ett knådfritt surdegsbröd

I helgen har jag bakat ett knådfritt surdegsbröd efter ett recept som jag länge tänkt prova. Brödet kallas "grand blanc" och är perfekt att baka under en dag när man vill ha tid med annat också - i mitt fall hann jag både njuta av det vackra marsvädret, tremilen i Lahtis och förbereda middagen.

Brödet är gjort på både vete- och rågsurdeg och resultatet blev ett gott, saftigt bröd. Jag använde manitoba mjöl som är extra proteinrikt och som ger ett luftigt bröd. Receptet räcker till två stora bröd.Grand Blanc
(2 stora bröd)

250 g vetesurdeg
250 g rågsurdeg
10 g jäst
1000 g kallt vatten
1500 g vetemjöl
50 g havssalt

Kör alla ingredienser, utom saltet i en degblandare i tre minuter tills degen tagit ihop sig. Höj hastigheten och knåda i fem minuter till.  Tillsättet saltet och kör ytterligare 5 minuter tills degen blir blank och smidig. Pytsa upp i en oljad plastback och låt jäsa i rumstemperatur i tre timmar (under lock eller inplastad).

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar. Forma till limpor, jag vek dom på hälften efter långsidan. Låt jäsa under duk i två timmar.

Sätt på ugnen (eller ugnarna om du kan baka bägge bröden samtidigt) på 250° och sätt en ugnsform längst ner. Vänd upp bröden på bakplåtar med bakpapper så att den mjölad sidan hamnar uppåt.

Sätt in bröden i ugnen. Har de flutit ut kan du försiktigt trycka in dom efter långsidorna. Häll lite kallt vatten i ugnsplåten och stäng luckan. Sänk till 230°. Grädda i ca 40 minuter. Mot slutet av gräddningen kan du öppna luckan och lufta ut lite ånga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar