19 april 2017

Påsk i Sleneset

Även i år firade vi påsken i sjöhuset, eller Tryggvebu som huset döpts till, på Sleneset. Helgelandskusten bjöd på vackert väder och vi njöt trots att nordanvindarna var kalla.
På vattnet nedanför vår altan finns en tångruska som kommer idagen vid ebb. Där samsades ömsom strandskator, måsar och ejdrar. Vi hade roligt åt den stora flocken av ejdrar som flöt omkring. Gudingarna fullt upptagna med att uppvakta ådrorna genom att sträcka på halsarna och låta eller genom att göra sig till på andra sätt. Nu och då blev en rival bryskt undanjagad.


Överallt på öarna hade grågässen slagit sig ner. Såg vi dom inte spatsera omkring på åkrarna och stränderna så hörde vi dom när de flög över våra huvuden. Det var verkligen otroligt med alla dessa flyttfåglar som återvänt.

Naturligtvis var vi ut en sväng och kollade efter örnar. Vi hittade ett nytt rede en bit ifrån det som vi stötte på ifjol. Ännu hade de inte lagt några ägg och vi försökte att inte störa allt för mycket. Jag stod nere i båten och var överlycklig över mina nya kamera och teleobjektivet jag skaffade förra sommaren. Oj, oj!I somras upptäckte vi en ny pub och restaurang som öppnat i en gammal sjöbod på Lovund. På deras facebooksida hittade jag ett inlägg om att en lunchbuffé serverades under påsken. Personalens dialekter klingade på svenska men i övrigt var allt lokalt. Buffén var utmärkt med allehanda charkuterier och fisk av olika slag. Det blir nog fler besök där. Åtminstone en varje Norgetripp.Den sk Lundkommardagen, 14 april, inföll på långfredagen i år. Det är den dagen som lunnefåglarna enligt tradition återvänder till sin häckningsplats i stenskravlet efter bergssidan på Lovund. Jag tog färjan till ön men hade inte möjlighet att vara kvar och beskåda när alla fåglarna kommer in från havet på kvällen. När jag gick ner från utsiktplatsen vid Heirsan mötte jag alla de som var på väg upp för att beskåda det årliga skådespelet.

Inga fåglar häckade ännu så de enda lunnefåglar jag såg var på en mössa hos en av besökarna hade på sig. Det gjorde ingenting alls. Jag satt en stund och tittade på alla örnar som kretsade runt berget. Och njöt av utsikten förstås. Jag längtar till sommaren - då ska jag besöka favoritön Sanna som syns på bilden nedanför. Men innan dess ska jag njuta våren här hemma!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar