28 juni 2017

Ett dygn på Holmön

Semestern närmar sig och min kollega Hanna och jag åkte ut till Holmön igår både för att avrunda våren och mjukstarta höstens aktiviteter i de projekt vi jobbar med. Trots att jag bott i Västerbotten i snart 30 år var det första gången jag besökte ön. Betagen är det ord jag närmast kommer på när jag ska sammanfatta mitt dygn där.

Vi bodde på vandrarhemmet på Berguddens fyr som ligger ca 3-4 km från färjeläget i Byviken. Cykel är ett måste om man vill se så mycket som möjligt av ön. De finns att hyra både på Båtmuseet och på restaurangen Novas Inn). Vandrarhemmet är enkelt men charmigt på sitt sätt. Det saknar rinnande vatten och har utedass men uppvägs av läget vid havsbandet.

Det regnade första dagen men vi kurade i vårt rum. Sittande vid bordet med utsikt mot fyren eller i våra sängar antecknade, pratade och planerade vi.


Vi hade förbeställt en "Holmölåda" till middag och ett frukostpaket. Något som jag verkligen kan rekommendera om ni bor på Bergudden! Lokalt, ekologiskt, fräscht och givetvis gott.
Fram mot eftermiddagen cyklade vi iväg till Holmöns båtmuseum. Inne i museet finns både tillfälliga och permanenta utställningar och en mängd prylar runt om i byggnaderna. Jag gillar den här typen av samlingar som inte är så välordnade och där man själv kan få gå runt och upptäcka. Båtar, kläder, fiskeredskap, strömmingstunnor, ryskor, det som tillsammans utgör öns historia.

På kvällen besökte vi Josefin och Petter Lämås. Josefin driver vandrarhemmet på Bergudden och sedan ett år tillbaka bor de på ett gammalt fiskehemman på ön. De är båda uppvuxna i Sävar men upptäckte öns charm när de var och vandrade. De har tillsammans skrivit en Friluftsguide som kommer ut vilken dag som helst. I boken ger dom tips på var man kan vandra, paddla, åka skidor eller cykla i Umeåregionen. En efterlängtad bok för oss som gillar att vistas i naturen.

Länge satt vi i köket och diskuterade idéer kring öns utveckling. Samtalet tarvade två pannor kaffe som tömdes trots att timmen redan var sen.

Det bor ca 50 st bofasta på Holmön och på senare år är det en rad unga människor som flyttat ut. Jag har vid flera tillfällen sagt att det är 80-90-talisterna som kommer att stå i bräschen för utvecklingen av besöksnäringen. De har rest, flyttat, flyttat tillbaka och ser på vår destination med nya ögon. Det som den äldre generationen inte tycker är något märkvärdigt betraktar dom med kärlek och ser potentialen i vårt kulturarv och i vår natur. Josefin och Petter är ett bra exempel på detta.


Idag tittade solen fram och vi tog oss en tur med cyklarna innan frukost. Just nu blommar hundkäxen överallt på ön och här och där efter vägkanterna sprider liljekonvaljerna sin doft.

När vårt dygn på Holmön närmade sig sitt slut kände jag att vi bara hunnit med en bråkdel av vad ön kan erbjuda. Vi hade inte hunnit gå någon av vandringslederna eller inte heller utforskat naturreservatet på öns södra del. Och en tur med slupen till Stora Fjäderägg återstår också. Det blir till att åka tillbaka. Jag riktar in mig på 19 augusti då det är Fyrens dag.

Om ni har några dagar över i sommar så rekommenderar jag ett besök på Holmön. Mer information hittar ni på:
Visit Holmön
Berguddens fyr
Stora Fjäderägg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar