25 juni 2017

Rosenrot

Nu är vi hemma igen efter en vecka i stugan i Norge. Det är tredje året i rad vi firar midsommar där och varje gång har blomningen kommit olika långt. Ön har en fascinerande flora med inslag av både fjäll, kust och inland.

Här och där lyste rosenroten upp i klungor på de karga klipporna. Vissa var på gång att blomma, andra hade redan blommat över. Rosenroten (Rhodiola rosea) hör till familjen fetbladsväxter. Den har fått sitt namn av att roten luktar som rosor och är en av de sk adaptogena läkeväxterna dit även gingseng och schisandra hör.

Jag har själv aldrig plockat eller använt mig av rosenroten som medicinalväxt och dess verkliga effekter är omstridda. På 1990-talet fick preparat av växten en renässans och många köpte den för att höja sitt immunförsvar och prestationsförmåga.

Det finns uppteckningar från 1800-talet som berättar om hur man använt tinktur och olja av växten för att lindra reumatism och huvudvärk. Under senare år har den fått ett rykte om sig som ett afrodisiakum.

Jag plockade inga rötter denna gång. Jag var osäker på om den var fridlyst som den är på vissa håll i Sverige. Jag ska ta reda på det till en annan gång. Det kan ju vara intressant att prova om den har någon effekt. Pigg blev jag iaf av att bra titta på den.


2 kommentarer:

  1. Ah, då har jag sådana i mina odlingar, en rödblommande visste jag, men inte denna gulblommande. Tack för det!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera