25 juli 2017

Göteborg tur och retur, del 1Förra veckans tripp till Göteborg var fantastisk på alla vis. Vi stannade på en del ställen som jag gärna vill tipsa om så därför delar jag upp resan i flera inlägg. Del 1 innefattar resans första dag då vi bl a åkte igenom min barndoms trakter i Norberg i Bergslagen (det gjorde vi iofs på vägen hem med).

Jag bad Båtbyggar´n svänga in till Bråfors som ligger på vägen mellan Norberg och Fagersta. Jag minns byn från min ungdom och speciellt pappa och den dåvarande ägaren Åke Brate Andersson. Den senare var en glad och bullrig karl som pappa arbetade åt och som han gillade skarpt. En gång tog pappa med oss dit för att se på de stora buskarna av rabarber som växte där. Jag har skrivit om detta i min bok Båtbyggarhustruns bästa.


När vi kom fram till byn så visade den sig numera vara Västmanlands första kulturreservat. Fantastiskt att man valt att bevara och skydda denna vackra bergsmansgård med anor som sträcker sig till 1200-talet för framtida generationer.

En man hämtade skyndsamt en skock får med hjälp av sin vallhund och förklarade att han var på väg till Bondens dag för att delta i en vallhundsuppvisning. Synd att han hade så bråttom. Jag hade velat växla några ord med honom eftersom jag förstod att detta måste vara ett barn eller gift med ett barn till Åke.

Läs mer om Brategården på: www.brategården.se eller sväng in om du har vägarna förbi. Jag lovar - du kommer inte att ångra den lilla omvägen! Om jag hittade rabarber? Bara en klen liten planta.

Men det som ändå väckte de starkaste barndomsminnena var doften av blommande lind som slog emot oss när vi klev ur bilen. Den som känt doften förstår vad jag menar. Jag måste undersöka om det går att plantera lind på våra breddgrader.

Doften av lind möttes vi även av i Olshammar när vi svängde in på Olshammargården där vi bokat rum för natten. Gården är Verner von Heidenstams födelsegård och en av rummen i herrgården är inrett som ett museum. Gården ligger vid stranden av Vättern och alldeles intill finns Birgittakyrkan från 1600-talet som är döpt efter Heliga Birgitta som ska ha bott på gården efter att hennes make, Ulf Gudmarsson, köpte gården 1327.Lindarna, "De tolv apostlarna" i trädgården var från början en berså. Jag rekommenderar ett besök mitt bland dom under blomningen. Berusning är bara förnamnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar