24 juli 2017

Sommartårta

Tårta hör sommaren till. Den här tårtan är en riktig favorit. Båtbyggar´ns morfars fru Hill och som bodde i vårt hus innan oss bakade den ofta. Hennes favoritfyllning var hallon.

Den har många namn; Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta eller Stinas Kalastårta som den heter i min bok Båtbyggarhustruns bästa.

I helgen har vi varit ner till dottern i Göteborg som anordnade en fantastisk fest med anledning av att hon tidigare i år fyllt jämnt. Jag hade lovat att baka tårtor och det fick bli denna.

Mer om Göteborgsturen kommer senare i veckan när jag laddat upp alla bilder.


Kalastårta
(12 bitar)

75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
5 äggvitor
2 dl strösocker
1 påse flagad mandel
4 dl vispad grädde
Bär, ex jordgubbar, hallon, blåbär

Sätt ugnen på 175°
Vispa smör och florsocker pösigt i en bunke. Tillsätt äggulorna en i taget. Blanda vetemjöl med bakpulvret och rör ner detta växelvis med mjölken. Bred ut smeten på en bakpappersklädd långpanna.

Vispa äggvitor och socker till en fast maräng. Bred den över smeten och strö över den flagade mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt.

Vispa grädden. Dela kakan i två delar. Bred grädden och strö över bären på den ena halvan och lyft på den andra som ett lock. Förvara svalt. Tårtan blir godast om den får stå en stund innan serveringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar