7 juli 2017

Trädgårdens dofter


Nu har jag äntligen påbörjat min semester och kan ägna tid åt att gå omkring i trädgården. Nästan varje kväll brukar jag ta en runda för att servad som hänt under dagen, men framförallt för att sticka ner näsan här och där. För mig är det viktigt att trädgården har doftande växter.

Blomningen är sen i år och det är jag glad för nu. Just nu sprider kaprifolen sin doft från hörnet i köksträdgården där den står.

Vid ladugårdsväggen har några blommor på rönnbärsträdet dröjt sig kvar och ner mot vattnet vid slänten mot svärföräldrarnas hus, blommar den gamla, trogna bondsyrenen för fullt. Jag har länge haft planer för att plantera en vit någonstans.

Körveln sprider inte doften så långt men luktar ljuvligt när man kommer riktigt nära. I förbifarten låter jag handen svepa igenom lavendel som jag planterat lite här och där.

Längst dröjer jag mig kvar vid trädgårdsnattviolen som kvällstid avger en fantastisk doft. En gång plockade jag med plantor hem från ön Norrskär i Vasaskärgård. Trädgårdsnattviolen anses vara tvåårig eller en kortlivad perenn som överlever genom självsådd. Tyvärr dog plantan ut och de som doftar i år sådde jag från frön fjol och jag hoppas att de nya platserna ska erbjuda bättre jordmån för frösådd. För säkerhets skull ska jag nog så lite nya i år.

Senare i sommar ska jag sniffa på Hansarosorna, pionerna och på shersminerna i bersån. Har du också doftande blommor i din trädgård? Kanske någon du vill tipsa mig om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar