16 augusti 2017

Örtsalt


Sensommaren betyder skörd. Båda det vilda och det odlade ska plockas in, ätas, förvällas och förädlas. Roligt är det även om det ibland känns lite jäktigt att hinna med allt.

Den gångna veckan har jag bl a ägnat mig åt att tillverka örtsalt. Jag har gjort tre omgångar. En för fisk, en för kött och en lite mer allround. Jag gjorde en större sats av alla så att jag kan ge bort lite. Det brukar vara en uppskattad present.

Principen är att ha ungefär lika mycket kryddor i vikt som havssalt. Till kött- och fisksaltet använde jag havssalt av flingor och till allroundsaltet grovt havssalt. Jag föredrar flingsaltet även om det är dyrare. Grovsaltet kan vara svårt att fördela.

Så här gjorde jag.

Örtsalt

Kött
150 g havsalt (flingor)
30 st enbär
1 liten färsk vitlök
25 g squash
125 g av rosmarin, libbsticka (inte så mycket), timjan och bladpersilja (mest).

Fisk
150 g havssalt (fling)
75 g purjolök
75 g av dill, dragon, citrontimjan, citronmeliss, körvel och gräslök

Allround
100 g grovt havssalt
1 chili
3 klyftor vitlök
75 g basilika (jag tog även röd basilika men ångrar det eftersom färgen på saltet blev lite grått), rosmarin, timjan, krus- och slätbladig persilja (mest av detta).


Lägg örterna, lök, salt mm i en matberedare och kör till en fuktig massa. Bred ut massan på en bakpappersklädd plåt och låt torka i 55° (gärna med varmluften på) tills allt känns torrt. Jag brukar röra om lite nu och då. Hur lång tid det tar beror på hur mycket fukt ingredienserna innehåller. Men räkna med åtminstone 7-8 timmar.
När allt är torrt kör man allt i matberedaren igen och häller upp på burkar.

2 kommentarer:

 1. Vackra bilder så man blir alldeles hänförd!
  Tack också för resan till Göteborg.
  Hoppas att det har gått bra med att börja jobba igen, själv är jag ju ledig på heltid.
  Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Men tack Karin! Roligt att höra att du gillar mina bilder.
  Det går bra att jobba även om hallonen dignar :-)
  Kram tebaks!

  SvaraRadera