28 augusti 2017

Portionsbröd med grönkålsfyllning


I helgen hade vi besök av min systerdotter och hennes dotter. På lördagen ställde vi till med en sensommarfest med skördebuffé. Till buffén bakade jag ett portionsbröd med grönkålsröra. Ursprungsreceptet kommer från bageriet på Rute på Gotland och serverades under namnet pestosnittar. Jag har modifierat receptet och istället för att använda vanlig pesto med färskost gör jag en variant på grönkål. Röran kan du använda till lite av varje, med eller utan färskost.

Portionsbröd med grönkålsfyllning
ca 20 st

Deg:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
ca 1,4 l vetemjöl (jag använde manitoba)
2 tsk jäst

Häll vattnet i blandaren och smula ner jästen. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt och mjöl och knåda i 10 min. Låt jäsa 1 timme. Gör grönkålsröran under tiden.

Grönkålsröra:
100 g repade grönkålsblad
150 g riven Västerbottensost
0,75 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
150 g färskost (ex Philadelphia)
salt

Du behöver dessutom:
Valnötter
Lite riven ost

Mixa grönkålsbladen med oljan och vitlök. Tillsätt osten. Slå upp i en skål och rör ner färskosten. Smaka av med salt.

Stjälp upp degen på bakbordet och dela degen i två delar. Kavla varje deg till två rektanglar. Bred på fyllningen och lägg på lite grovt hackade valnötter och vik ned degen från långsidan mot mitten från båda hållen. Vänd alltsammans och skär i bitar. Lyft över bitarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över ost och lite mer valnötter. Låt jäsa ytterligare 25-30 minuter. Grädda i 215° i ca 15-17 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar