27 september 2017

Septembervecka i Italien

I söndags kom jag hem efter en semestervecka i Italien tillsammmans med en god vän. Vi hade i flera år pratat om att åka till trakterna kring Neapel för ett besök på Herculaneum och nu var det äntligen dags.

Resans första stopp var ett besök inne i Neapel där vår guide Daniella tog oss runt. "Non touristic" var utlovat och under tre timmar rörde vi oss inne i den gamla och mitt tycke, häftiga staden där tvätten hängde mellan balkongerna på riktigt och där vi mötte napolitanarna var vi än rörde oss.


Målet för vår resa var som sagt Herculaneum som precis som Pompeji ödelades vid vulkanen Vesuvius utbrott 79 e kr. Det som skiljer städerna åt är att medan Pompeji övertäcktes av ett glödande askmolm föll först ett askflöde över Herculaneum som fyllde byggnaderna för att därefter täckas av pimpsten. Kombinationen av de vulkaniska materialen försvårade arbetet med utgrävningarna flera hundra år senare men ledde även till att mycket av stadens mosaikbeläggningar, trädetaljer och målningar bevarats bättre än i Pompeji. Länge trodde man att stadens människor lyckats fly men 1982 hittade man skelett av ca 250 människor i båthusen vid stranden där de sökt skydd.

Vår sista utflykt gick till ön Capri. En vacker ö en bit ut i Medelhavet. Resan dit var på många sett hysteriskt. Alldeles otroligt mycket folk vilket innebar flera timmars köande under dagen. Vi insåg att vi fick välja ut ett ställe att besöka och valet föll på Axel Munthes Villa Sant Michele i Anacapri. Väl där inföll lugnet och vi kunde njuta av maten på terassen, husets interiör, trädgården, solen och den magiska utsikten mot Neapel och Vesuvius. Jag förstår att Capri är en helt bedårande ö men just denna dag var det alldeles för mycket människor för min smak.


Resten av dagarna ägnade vi oss åt att strosa runt i staden Sant Agnello där vi bodde, våra medhavda böcker och åt sol och bad. Givetvis åt vi äkta napolitansk pizza och drack espresso ur glas, som enligt vår guide är det ursprungliga sättet att servera kaffet på.

Under hela veckan såg vi Vesuvius var vi än befann och oss och när planet lättade från Neapels flygplats fick vi även en glimt av kratern. Nästa gång vill jag upp på vulkanen.


1 kommentar:

  1. Italien! Jag har en speciell känsla för det! Fast jag har aldrig varit där.
    Härligt att få se dina bilder!

    SvaraRadera