5 oktober 2017

Äppelkaka


Igår jobbade jag hemifrån. En brasa i köksspisen var nödvändig då huset fortfarande kändes ruggigt efter den höststorm och regnoväder som varat ett par dagar. Det var kanelbullens dag men det blev inget bullbak för mig, istället bakade jag en äppelkaka. På svenska äpplen. Äpplen som luktar äpple. Håller ni med mig?

Jag använde mig av mitt favoritrecept på sockerkaka som jag petade ner några bitar rullade i kanel i. Receptet finns i min bok Båtbyggarhustruns bästa (men med rabarber).

En ljummen skiva av kakan med en kopp starkt kaffe gav mig sen energi till resten av dagen. En kanelbulle blev det såklart senare under dagen. En köpes. Från Nya Konditoriet i Umeå.

Äppelkaka

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl vatten
2 tsk krossade kardemummakärnor
2 små äpplen, eller ett stort
1 rågad tsk mald kanel

Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa smör och socker poröst och tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, kardemummakärnor och bakpulver och häll ner detta och vattnet. Rör till en jämn smet och häll i formen. Skala (eller låt bli) och skiva äpplena. Lägg dom i en plastpåse tillsammans med kanelen. Skaka om. Stick ner bitarna i smeten och grädda i nedre delen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar