20 oktober 2017

Bagarstugedag med kollegornaIgår hade vi i arbetslaget en mysig eftermiddag i bagarstugan på Klockargården på Backen i Umeå. En stor och praktisk lokal med alla verktyg som man behöver.

Många av kollegorna hade aldrig bakat tunnbröd förut och det var roligt att se hur kakorna allteftersom blev rundare och mer jämntjocka. Många skratt var det till en början när kakorna hamnade halvvägs ut ur ugnen eller när kanterna började ryka.

Vi bakade två sorters tunnbröd. Ett halvhårt och ett mjukt. Receptet till det mjuka tunnbrödet finns i vår bok "Brödkult i Västerbotten" och kommer från Anneli Strömgren i Ammarnäs som tyvärr gick bort för drygt ett år sedan. Jag tror hon skulle varit glad om hon vetat att vi hade bakat hennes goda bröd.


Annelis mjuka tunnbröd
(ca 25 kakor)

50-150 g jäst (beroende på hur lång jästiden är)
2 l mellanmjölk
0,5 dl vatten
1 dl rapsolja
2 dl sirap
4 tsk salt
ca 50 g malda brödkryddor
1,75 kg rågsikt

Vetemjöl (ev lite grahamsmjöl att baka ut med).

Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på mjölk och vatten och vispa tills all jäst löst sig. Tillsätt salt, kryddor, olja och sirap. Blanda väl och häll sedan ner rågsikten lite i taget och rör ordentligt emellan. Degen blir ganska lös. Sikta över mjöl och låt jäsa under en bakduk. Vi lät den jäsa i två timmar innan vi pytsade upp den och rullade sk ämnen (runda bullar) av halva stöpan (degen). Den andra halvan som fick jäsa längre upplevde vi lite lättare att kavla ut.

När du tippar upp stöpan så häll ut ordentligt med mjöl på bakbordet. Tycker du att den känns allt för lös så knåda in lite mjöl. Dela i bitar och rulla till ämnen. Strö över lite mjöl och lägg på en bakduk. Du kan börja kavla ut dom på en gång.

3 kommentarer:

 1. Hej! Undrar om jag kan få receptet på det halvhårda tunnbrödet? Vi ska baka i bagarstuga i helgen och jag letar efter ett sånt recept. Förvarar man tunnbrödet i frysen sen? Vänliga hälsningar Amanda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Amanda!
   Vilken bra helgaktivitet!
   Här är ett ungefärligt recept.
   5 liter mjölk, 10-25 g jäst beroende på när du sätter stöpan, knappt en msk salt per liter, en-två påsar brödkryddor (malda), ca 3-5 dl grädde, en slatt kornmjöl eller/och havregryn. Resten rågsikt.
   Baka ut i grahamsmjöl. Brödet blir halvhårt så frys det gärna.
   Lycka till!

   Radera
  2. Tack så mycket! Nu hann vi inte med detta recept den här gången men nästa gång tar vi det!

   Radera